pátek 7. července 2023

O Parašat Pinchas

 Parashat Pinchas


" Pinchas odvrátil můj hněv od dětí Izraele, když mne žárlivě pomstil mezi nimi. Proto říkám: Hle, s ním uzavřu smlouvu míru a bude to pro něj a jeho potomky smlouvou věčného kněžství."
Pinchas na sebe s velkou odvahou vzal kauzu Hashem mezi všemi izraelity. I ostatní byli svědky urážky / Hashem/ a provokace Zimriho, všichni u toho byli včetně Mojžíše a synů Aharona a starších ve shromáždění. Pinchas mezi nimi zrovna patříl mezi ty mladší celého shromáždění a přesto byl jediný, který jednal a tak přivedl židovskému lidu záchranu a navíc obdržel i velkou osobní odměnu od Hashem. to nás učí důležité lekci: Lídři někdy mlčí tváží v tvář určitým událostem. To ale neznamená, že není třeba jednat. Nemůžeme toto mlčení brát jako omluvu pro ignoraci toho, co se děje. Naopak. Je li si člověk vědom,že je něco špatně a že pro to může něco udělat, je povinen tak učinit. Fakt, že jsou tam ostatní, větší než on a nikterak se nevyjadřují a jsou zticha, může být dost dobře i proto, že tento incident je tady právě pro něj. Jestli je člověk konfrontován s něčím, co zrovna on je schopen opravit a zjemnit, je to proto ,aby dosáhl osobního zdokonalení on sám, což je důvod našeho bytí na tomto světě. A ještě navíc - naši moudří praví, že Pinchas je /identický s prorokem/Eliahu / Eliáš/. To je poněkud zarážející,protože Pinchas působil před prorokem Eliášem. Nebylo by tedy správnější pravit "Eliahu je Pinchas"? Podle Zoharu ale svým způsobem Eliáš předcházel Pinchasovi a sice jako anděl a ne lidská bytost. To se dá implikovat následovně : 'Jak bylo uvedeno výše, člověk má být pozorný k tomu, co druzí činí nebo co naopak neučinili když měli. A jestli se před ním objeví chvíle a možnost jednat, musí vykročit vpřed a vykonat to. A kdyby se ptal sám sebe..kde na to najdu sílu? musí si dát odpověd: Pinchas je Elijahu. Tím nám tato odpověd chce říct, že když Všemohoucí postaví člověka do situace, která si žádá jeho mimořádnou obětavost /mesirut nefesh/, dostává od něj také potřebné síly a schopnosti vykonat co je třeba a někdy se mu může dostat od Všemohoucího i potřebná andělská jiskra. Člověk nemá na věci hledět tak, jako by byly určeny pro někoho jiného. To, že se člověk s určitým problémem setká tváří v tvář a osloví jej, znamená, že souvisí s jeho posláním na tomto světě, znamená to, že člověk má schoponost aby se s ní vypořádal a musí tak učinit, i když to od něj žádá velkou obětovatost. A kde je upřímná vůle, tam je řešení i cesta a člověk zcela jistě uspěje.
Musíme následovat příkladu Pinchase. Tak, že následně měníme tento svět na příbytek pro B=ha a jeho svatyni. Pak následně uvidíme na vlastní oči, že Pinchas je ELijahu, při ohlášení mesiášského vykoupení, tak jak je psáno: "Hle, ještě než přijde ten velký a hrozný den Hashem, pošlá vám Eliáše proroka /Malachi 3:23/"toho, který přináší poselství míru, posla dobrých zpráv a spásy, ohlašujícího Sionu : Tvůj B-h kraluje"/Izajáš 52:7/.
napsal rabbi J.Immanuel Shochet
Living with Moshiach,, Adapted from the works of the Lubavitcher Rebe/
Shabat shalom!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše dotazy a komentáře. Jediné, o co vás žádám, je slušnost. Váš Jair