neděle 16. října 2022

Hošana Raba

 Hošana Raba- 21. Tišrej



Každý by měl vědět, že v sobotu večer (letos 15.10. 2022) začíná noc, která je pro nás všechny velmi důležitá!


V kabale (židovské mystice) je psáno, že se jedná o den, který má sílu chránit Jehudim před jejich nepřáteli. Je to zároveň i den, kdy má začít válka Gog a Magog. 


Vše, co nebylo rozhodnuto na Roš Hašana a Jom Kipur, může být tento svatý den změněno, ať už k lepšímu nebo, nedej Bože, k horšímu. Je to den, kdy Hashem rozešle své rozsudky. Proto je velice důležité využít tento den k modlitbám. 


Rav Avitan sdílí některé sgulot (duchovní nástroje) a pokyny ze slov spravedlivých cadikim a kabalistů, kteří nám odhalili, co máme dělat, abychom tuto svatou noc co nejlépe využili.


1. Sobotní večer zapal svíčku za zásluhy krále Davida, ať jsou jeho zásluhy i našimi.


 2. Kabalistický spisovatel Rabbi Chaim Palagie píše, že je velmi důležité, aby každý tuto noc nebo neděli ráno věnoval 91 šekelů (přibližně 25,38 $) na charitu.  91 vychází v gematrii slovo “Sukka” (také slovo “Amen” - אמן‎ a dvě (z mnoha) jmen Boha se rovnají 91). Rabbi Chaim Palagie říkal o lidech, kteří dají tuto Cdaku na Hošana Raba: “ Pomocí této Cdaka na Hošana Raba odháníme všechny opony a hříchy a probouzíme milosrdenství z nebe.”


3. Darovaná charita by měla být přednostně věnována těm Jehudim, kteří to potřebují.


 4. Je důležité říci v sobotu večer celou knihu Dvarim, všech 34 kapitol, což může být pro jednoho člověka obtížné, takže lze si to rozdělit mezi skupinu lidí.


 5. Kdo může dokončit celou knihu Tehillim, získává obrovskou výsadu.  Pro ty, kteří to považují za obtížné se pomodlit všech 150 kapitol, tak by se měli alespoň pokusit říci kapitolu 1 až 42 včetně.  Pokud je pro vás také obtížné se pomodlit 42 kapitol, můžete říct Tikkun Haklali od rabiho Nachmana skládající se z následujících žalmů:


 16, 32, 41,42, 59, 77, 90, 105,137 a 150.


 6. Další velkou segulou této noci je číst písmena odpovídající vašemu jménu a jménu matky z kapitoly z kapitoly Žalmů č. 119.  Následují písmena פ.י.ת.ק.א.ט.ב.א‎, což v aramejštině znamená “Pitka Tova”.


 7. Nejdůležitější je vědět, že nyní máme doslova moc určovat svou budoucnost.  Brány milosrdenství jsou otevřené a je čas otevřít i svá ústa.  Prostě se modlete vlastními slovy dokud můžete! Probuďte milosrdenství nebes a modlete se za vše, co vám a vašim blízkým chybí. Modlete za příchod Mašiach!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše dotazy a komentáře. Jediné, o co vás žádám, je slušnost. Váš Jair