středa 21. září 2016

Chaj Elul


Baal Šem Tov
Dnes, tedy 18. Elul (chaj Elul) slavíme narození dvou velkých světel a zachránců judaismu, kteří přinesli nový impulz a ukázali cestu, jak se spojit s HaShem s velkou láskou každému člověku, a to i tomu nejprostšímu. Tímto způsobem oživili před více jak 200 lety generaci, která už byla duševně zmírající. Je to zakladatel chasidutu rabi Jisrael Baal Šem Tov a Rabi Šneur Zalman z Ljady, nebo-li Alte Rebe. Rabi Šneur Zalman přinesl zcela novou éru s jeho revoluční knihou Tanja, která je určena pro každého Jehudi a je to chasidská psaná Tóra. Psal kabalistické knihy (Maamarim, Likutej Tóra, Tóra Or a Šulchan Aruch). Je to také zakladatel chasidut Chabad a první Lubavičský Admor. K tomu všemu je 18. Elul zároveň výročí našeho velkéjho pražského rabína a kabalisty Juhuda Liva ben Becalel, kterého určitě znáte jako Rabi Löw nebo Maharal. Kniha Tanja od rabi Šneur Zalman, jak je psáno už v jejím úvodu, čerpá i z Maharalových knih. Dnes je tedy velký chasidský den, který bychom měli náležitě uctít, snažit se cítit jeho speciální energii a tím se připravit na dny soudu Roš Hašana a Jom Kipur. V chasidutu se učíme, že ode dneška máme právě 12 dní do Roš Hašana a každý den je oproti každému měsíci v celém roce. To znamená, že dnes opravíme naše hříchy za první měsíc - Tišrej, zítra to bude měsíc Chešvan a tak dále až do předvečeru Roš Hašana, kdy opravíme měsíc Elul. Rabi Jisrael Baal Šem Tov nás učil, že každý Jehudi nikde není jen tak náhodou, protože Bůh ho poslal právě tam, kde se nachází, aby šířil Boží světlo třeba pomocí žalmů, modliteb nebo požehnáním na jídlo. Rabi Jisrael Baal Šem Tov nás také učí, že modlitba upřímného srdce od člověka, třeba který ani neví, jak se má modlit nebo neumí hebrejsky, je před Bohem vždy přijata.

Maharal
K tomu se váže i krátký příběh... Jednou se stalo, že v synagoze u Baal Šem Tova probíhala modlitba na Roš Hašana. Ten den přišel do synagogy i jeden mladý kluk, který byl velice smutný, protože se neuměl modlit. Byl to prostý Žid, který neuměl ani číst nebo psát a velice ho to trápilo. Pocházel z chudé rodiny a jeho rodiče neměli ani peníze na učitele, jak bylo v té době zvykem. Šel do synagogy a upřímně v slzách vzal do ruky modlitební knížku určenou na Vysoké svátky. Říkal: "HaShem, já se neumím modlit, ani neumím číst, ale moc tě prosím, ať všechny modlitby v této knize, včetně jejich Kavanot vyslechneš, jako kdybych se je modlil já." Po modlitbě se Rabi Jisrael Baal Šem Tov smál více, než je v den soudu zvykem a jako vysvětlení vyprávěl svým chasidim, že všichni, kteří se ten den sešli v synagoze mají zapsaný u Boha dobrý rok, ale není to kvůli jejich modlitbám, ale právě kvůli upřímné modlitbě prostého mladíka a vyprávěl jim také, co se v nebi velkého událo.

Alte Rebe
Maharal nás učí, že bychom neměli zbytečně hledat logické důvody, proč konat Micvot, ale, jak nás učí chasidut, vše dělat tak jak se má v radosti! Základem je především dělat něco dobrého pro ostatní.

Ukončíme to dnes událostí, která se stala, když Rabi Jisrael Baal Šem Tov jednoho dne udělal "Aliat Nešama" (=zvedání duše, kdy Cadik odpojí duši z těla a cestuje do vyšších světů) a šel navštívit Mašiach do zahrady Eden. Zeptal jedinou otázku: "Kdy už přijdeš?" Odpověď zněla: "Až se prameny tvého učení rozšíří do celého světa!" Z toho plyne, že naší povinností je rozšířit cestu chasidutu a kdy je lepší čas začít, než zrovna v den jeho narození, abychom v blízkých dnech přivedli Mašiach na tento svět!

Přejeme všem Šana Tova Umetuka, ať jste dobře zapsáni do nového roku!

Autor článku: Rabi Jair Jirmijahu Jerochim

1 komentář:

Těším se na vaše dotazy a komentáře. Jediné, o co vás žádám, je slušnost. Váš Jair