úterý 31. října 2023

Lech Lecha

 

Paraša Lech lecha 

"Jdi sobě" .... je příkaz Hashem praotci Abrahamovi - jít! Chůze představuje činnost,


díky které člověk pokročí dopředu a vystoupí někam výš, tedy opak ustoupení zpět nebo stání na jednom místě. Název paraši "Jdi sobě" už sám vypovídá o jejím obsahu, který pojednává o tom, jak se člověk dostane dopředu a vystoupí výš, ale jsou tam i pasáže, které nám popisují negativní situace, které se Abrahamovi staly, situace které představují úpadek,pokles, jako třeba " a nastal v zemi hlad a Abraham sestoupil do Egypta"... situace, které vypadají jako protiřečící postupu a vystoupení o stupeň výš. Místo aby Abraham šel pokročil dopředu, tak klesá?!

Ale je třeba ,abychom věděli, že každý pokles se děje proto, abychom mohli vystoupit výš, než bylo místo, kde jsme se nacházeli předtím ( kol jerida hi le corech aliya).Ha Kadosh Baruch hu, on je tím, kdo řídí svět a každou věc co on činí, činí k dobru...letova. I tehdy, když v naších očích se vše zdá zlé.

Situace, která je těžká a zlá - pokles, vznikla jen proto, aby po ní následovala velká alyia.. vystoupení na daleko vyšší následující stupeň než to bylo před tím. 

Pokles..sestoupení Abrahama do Egypta se dělo jen proto, aby způsobilo to, že odtamtud odejde " s velkým jměním" - "a vzstoupil Abraham z Egypta..obtěžkán zlatem a stříbrem"... To ,že sestoupil do Egypta, byla část dění bezpodmínečně nutná k k tomu, aby po ní mohl následovat výstup a posunutí se vpřed, jak vidíme v dalším dění poté. 

Tak je to i v soukromém životě každého z nás. Někdy prožíváme těžké situace a pády, které vypadají jako dno, ať duchovní nebo materiální a je třeba, abychom věděli, že není proč zoufat, ale vzpomenout, že každý pád, pokles, je k tomu, abychom mohli vystoupit poté výš než jsme byli předtím.

Hashem nás někdy přivede do situace , která vypadá moc špatně a jako pokles, ale je to pro to, abychom se tím posunuli vpřed a pokročili v životě na lepší vyšší stupeň, než jsme byli předtím. Tak je to i v životě Israele jako národa: Nacházíme se v pozici a stádiu vyhnanství, galutu. Galut se jeví jako velikánský pokles, ale musíme pamatovat, že pokles galutu je jen stadiem , po kterém následuje velký výstup, velká alyia ,, veliké a úplné vysvobození... GEULA!

Přejeme vam hezký šábes,

Rabín Jair Jerochim 

Překlad : Rebecin Chava Jerochim






Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše dotazy a komentáře. Jediné, o co vás žádám, je slušnost. Váš Jair