úterý 7. července 2015

Kdo jsme?



Český národ a vůbec téměř celá střední a východní Evropa byla obydlena nejvíce Židy v Evropě. Celá historie by vás asi tolik nebavila, ale jde o to, že posledních tisíc let bylo Česko a Morava plná Židů. Je to jeden z důvodů, proč máme v naší zemi nejvíc synagog a židovských hřbitovů, které stojí dodnes. Bohužel stovky z nich nepřežili II. světovou válku. Další zajímavost je, že mezi Českem a Izraelem existuje vyjímečný spolehlivý a silný vztah, který Izrael nemá s žádným jiným státem. Zase tu máme i společné geny z minulosti, sdílíme společnou historii a řešíme velmi podobné problémy. V období Karla IV. a i v období Rabiho Löwa (který stvořil Golema) existovaly velmi dobré vztahy mezi Židy a křesťany. Možná víte, že Čechy a Morava se už za 1. republiky nazývaly žido-křesťanskými a nyní to stále platí. Obecně se dá říct, opravdu nepřeháním, že každý druhý český občan musí mít logicky i nějaké židovské kořeny. Sice mnoho lidí zemřelo v holokaustu, ale byli i mnozí, kteří to přežili, utekli včas, skryli své židovství, neregistrovali se do Židovských obcí a nebo po II. světové válce odešli do Ameriky nebo do Izraele. V ČR je oficiálně více jak 10 tisíc Židů, kteří jsou registrovaní a odhadem je zde i více jak 100 tisíc Židů, kteří o tom ani netuší a nebo to vědí a nic s tím nedělají. Často jen když se projdeme po ulici, odhalíme nové Židy. Někteří se na nás obrátí úplně sami a jsou rádi, že potkají aktuálního a autentického Žida.

Proč to celé vlastně píšu?? Podle nových zákonů (od r. 2014) a vyspělé technologii, která umožnila digitalizovat celý český archiv (v mnoha případech se dostaneme až do 17. století), se může každý z vás podívat a zjistit něco více o svých předcích. Možná budete Židé, možná ne, ale zajímavé to určitě bude. Složité to není! Budete překvapeni, až zajdete na matriku. Zjistili jste, že jste Židé? Pojďte to s námi oslavit! Nejste? Můžeme oslavit, že jste dobří lidé, kteří budou i nadále přáteli Izraele. Nedávno jste mohli na mém FB číst články o 7 Noachidských přikázáních a nebo o Tšuva, které vysvětlují, že i člověk, který není Žid může být dobrý člověk a není to nic složitého. Kdo je Žid, tak jím zůstane a kdo není, tak rozhodně nikdo nechce, aby se jím stal!



A na závěr malé doporučení. Židovská duše se dědí jedině po mamince, takže pátrejte více po předcích z máminy strany (vaše maminka, její maminka atd.). Možná vám to přijde zvláštní, ale faktem je "matka jistá, otec nejistý" a věřte mi, že to nepíšu jen tak! Znám mnoho lidí, kteří mají jiného otce, než si dlouhou dobu mysleli...

Autor článku: Jair Jirmijahu Jerochim

2 komentáře:

  1. Hezké..a co Žid, který si vzal nežidovku a jejich syn zase nežidovku a vznikl zase syn, který je "celý" Žid jak povahově tak vzhledově..je podle Vás Židem nebo není? Halacha říká ne, nicméně geny jsou geny, co tvrdí nový zákon Izraele o návratu a jaký je Váš názor?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel Žid není. Jeho předci udělali velikou chybu, za kterou pak platí všichni potomci... Pokud to má ale v sobě a má tzv. židovskou jiskru a zvládne žít podle Halacha, pak může zkusit konvertovat...

      Vymazat

Těším se na vaše dotazy a komentáře. Jediné, o co vás žádám, je slušnost. Váš Jair