středa 8. července 2015

21. Tamuz



Podle Šulchan Aruch je v tento den - 21. Tamuz, mezi 13-14 hodinou (v Čechách) smrtelně nebezpečné pít vodu. Dochází totiž ke změně období. Tedy z jarního období Nissan, do letního období Tamuz. Pokaždé, když tato změna probíhá, vystřídají se i andělé, kteří to dané období hlídají vodu, aby byla v pořádku. Nyní se nacházíme ve třech smutných a nebezpečných týdnech, kdy začalo obléhání Jeruzaléma a ničení Chrámu a proto se může do vody, kterou několik vteřin nehlídá žádný anděl, dostat kapka jedu, která ji učiní smrtelnou!

Rabín Benjamin Chote, který napsal knihy Kiba Moed a Kiba Šabat, říká, že každé jedno roční období má na starosti jiný anděl a ten hlídá vodu, kterou pijeme. Přibližně každých 91 dní se andělé vystřídají a nyní přijde velmi krátký čas, kdy se voda může stát jedovatou pomocí anděla smrti.
Celkem máme 4 období: Nissan (jaro), Tamuz (léto), Tišrej (podzim) a Tevet (zima). V Talmudu se vede rabi Ada a rabi Šmuel spor o tom, kdy přesně které období začíná, ale my se řídíme podle Rambam a jeho Halachot o Kiduš Hachodeš (Kapitola 9 a 10). Změna mezi vládou andělů běžně probíhá jen několik vteřin, ale protože se nedá úplně přesně zjistit, o které vteřiny se jedná, rozhodl rabi Ovadia Josef, že zákaz pít vodu je půl hodiny před začátkem nového období a půl hodiny po tom, co začne nové období. A to je právě v Česku mezi 13 až 14 hodinou.
Kde najdeme halachidský zákon, že se tato voda nesmí pít? Šulchan Aruch od RAM"A část Jore De-a, Kapitola 117, Část 5. Je to zákon, který už platí dlouhou dobu a nemáme dovolení ho změnit. Musíme tedy pochopit, že se jedná o daný zákon, který máme povinnost dodržovat.
Rabi Ovadia Josef se bál dělat rozhodnutí v mystických otázkách, protože věděl, že se jedná o velmi vysoké věci a ne každý by to pochopil, ale tento zákon je jasný a platí po celém světě.
V Jeruzalémě bývalo zvykem, že každý Šabat před změnou ročních období se tato informace veřejně vyhlásila, aby opravdu nikdo nebyl ohrožen.
Jaký je kořen celého zákona? Někomu možná nebude tak jasný, protože má velmi mystický důvod. Rabi David Abudrahám to vysvětluje tak, že v tuto dobu se vždy změnila voda na krev. Bylo to období, kdy Egypt dostal první ránu a místo vody v Nilu proudila krev. V ten den šel také Avrahám obětovat svého syna Icchaka a jedna kapka krve Icchaka spadla a smíchala se do celosvětových podzemních vod. Všechno se to děje proto, aby i ti, kteří ještě neudělali Tšuva se otočili k HaShem, aby je zachránil.
Jaké je řešení pro lidi, co mají zrovna v tuto hodinu žízeň? Poslední velcí Cadikim (spravedliví) před 300/400lety říkali, že musíme v tu chvíli dávat do vody kov a ten bude vodu v nebezpečnou chvilku hlídat. V tu chvíli, kterou dáme kov do vody, bychom měli říkat modlitbu, kterou napsal velký kabalista rabi Chaim Paladži. Hebrejsky se kov řekne "BaRZeL", což je zkratka jmen našich pramatek (manželky Jakov): Bilha, Rachel, Zilpa, Lea. Zásluha těchto matek, které postavili 12 kmenů HaShem, nás bude chránit od všech špatných rozhodnutí. Rabi Chalfon ha Kohen z ostrovu Džerba říká, že řešením je také vodu pře tím převařit, vodu ochutit šťávou nebo dát vodu do železné nádoby a dobře uzavřít. Podle těchto rad je jasné, že v naší době už se nemusíme tolik bát. Máme doma většinou železné trubky a na každém rohu se prodávají šťávy, džusy nebo limonády. Žízní tedy neumřeme. :)
Po tom, co uplyne kritická doba, už anděl, který hlídá vodu v období Tamuz, odstraní jedovatou kapku od anděla smrti a voda bude opět v pořádku.
Změna andělské směny probíhá podle rabiho Chuta v zemi Izrael a proto by se měl celý svět řídit podle času, který je tam (o hodinu víc než u nás).

Takže dnes, 21. Tamuz (letos 8. července) mezi 13-14 hodinou raději pijte cokoliv jiného, jen ne čistou vodu!

Autor článku: Jair Jirmijahu Jerochim




Žádné komentáře:

Okomentovat

Těším se na vaše dotazy a komentáře. Jediné, o co vás žádám, je slušnost. Váš Jair