neděle 16. srpna 2015

Proč jsme stále tady


Nic na světě není jen tak. Člověk není na světě jen aby jednou zemřel. To je jako kdybychom si koupili auto, abychom ho hned druhý den nechali sešrotovat. 
Svět má smysl a logiku, kterou by se každý z nás měl naučit pochopit a samozřejmě nejlepším nástrojem pro jeho pochopení je Tóra. 

Jedna z důležitých věcí, kterých je třeba si všimnout je, že jsou na světě lidé. Každý z nás musí mít nějaké předky, protože bez nich bychom na světě nebyli. Máme rodiče, prarodiče, praprarodiče a tak dále, až se dostaneme k Adamovi a Evě.

Než budu pokračovat, je třeba říct, že Bůh nechce, aby se jeden národ povyšoval nad druhé nebo aby svá práva a funkci použil k aroganci a ponížení ostatních. Jako Židé jsme dostali Tóru, stejnou Tóru, kterou znají i křesťané jako Starý zákon a kterou nám Bůh daroval prostřednictvím Mošeho. Vybral židovský národ a i když se ptal i ostatních, jestli Tóru chtějí, zájem neměli, protože pro ně nebylo možné ji zvládnout dodržovat. (Můžete si to zkusit a uvidíte. :-) ) Židovský národ byl také podroben mnoha zkouškám. Avrahám jich měl hned deset, další byl Jicchak, Jakov, jejich potomci v Egyptě... Než jsme dostali Tóru, prošli jsme si mnohým. Jako Židé máme velkou zodpovědnost, ale i nežidé mají obrovskou zodpovědnost! Každý má totiž na světě nějaký úděl a samozřejmě to souvisí i s jeho předky. Náš židovský národ, který je tady už 3500 let, začal někde v poušti Sinaj, pak se dostal do Izraele, kde se dál rozmnožoval, měl hlavní město Jeruzalém, vlastní chrám, byl vyhnán do Babylónu a do dalších míst světa, přišli Římané, obsadili naší svatou zemi a vyhnali nás do všech koutů světa. Dnes neexistuje místo na světě, kde byl nebyl alespoň jeden Žid. At' už je to Afrika, Amerika, Evropa, Asie... Židé jsou i v Jemenu, Sýrii, Libanonu, Bahrajnu a ano, třeba také v Íránu. Můžeme se ptát: "Jakto, že tento národ, který tolik trpěl pogromy, vyháněním ze zemí, antisemitismem, nacismem, komunismem stále čítá miliony?" Ano, chtěli nás zabít všechny a dokonce nás i 6 milionů zabili v holokaustu, ale pořád tady jsme a dokonce máme nejmodernější stát světa, který jsme postavili z ničeho v poušti. Dnes je Izrael příkladem pro ostatní v technologii, zemědělství, psychologii atd atd. Židé dostali nejvíce Nobelových cen.

Ale to všechno nepíšu proto, abychom se pochlubili a ponížili jiné národy. Nemáme to za potřebí a také by to znamenalo, že jsme nedodrželi Boží zákaz- být pyšní. Zároveň nás ale Bůh poprosil, abychom zůstali svatým národem a proto je s námi. Je s námi přes všechny války, katastrofy a vždy jen díky tomu, že jsme nezapomněli, kdo jsme, že jsme nezapomněli na naše tradice, jména a hlavně - každý Žid věděl, že si vezme židovskou dívku a každá židovská dívka věděla, že se vdá za židovského chlapce! Protože jinak není třeba žádná katastrofa a nebo III. světová válka. Náš národ může lehce vymřít jen tak, že poruší zákony proti asimilaci. Je to jednoduché a za 200let už tady nemusí být žádní Židé, stačí k tomu jen asimilace. My víme, že mezi I. a II. světovou válkou takto duchovně zemřely miliony lidí. Kluk vzal nežidovku, narodilo se jim dítě, které už není Žid (židovství se dědí jedině po matce) a všechna snaha jeho předků byla k ničemu. Není to rasismus, ale tyto zákony máme, aby náš národ přežil a nezmizel ze světa! Je to jediný důvod, proč jsme stále tady.

Bohužel moderní svět přinesl pocit úplné svobody, kdy se míchá každý s každým, což znamená, že lidé už nedodržují tradice a mnoho lidí už nechápe, co to vlastně znamená být Židem a prostě se na vše vykašlou. Láska je u nich na prvním místě a zapomenou, že ubližují všem svým předkům. Proč? Protože jejich předci za to, kým jsou, umírali! Dodržovali judaismus přes všechno nebezpečí. Oni to zvládli a neřekli si: "Asimilujeme se a budeme v pohodě." A kdo jsme my, abychom se jim vysmáli a řekli: "Teď už je to všechno jedno, my jsme moderní, láska je na prvním místě." Kdyby u toho byli, nemohli by věřit, že VY jste jejich potomci. Proto prosím každého osobně, aby si vážil svého židovství! Aby si vážil svých předků, kteří bojovali tím, že se neasimilovali. Znovu říkám, není to rasismus, každý národ má své zákony. Není to rasismus, protože my nechceme nikoho jiného zabít. Ani lidi, kteří nás zabíjí, nezabijeme. Zabíjeli nás Němci a nacisti a také jsme je nešli na oplátku zabít, i když jsme pak měli vojenské možnosti a právo jak duchovní, tak lidské a morální. Snaží se nás zničit celý arabský svět a my žádné války proti nim nevedeme, jen se bráníme...

Co znamená judaismus? Velkou zodpovědnost. My máme být příkladem pro ostatní národy a ukázat jim, co je morální, jak se chovat a věřit v jednoho Boha. Je to práce, možná někdy i dřina. Ale pokud zvládneme všech 613 přikázání o tom, co dělat a co nedělat, tak víme, že Bůh má z nás radost a až přijde Mašiach (nebo po smrti, ale Mašiach už přijde zanedlouho - více zde a zde), dostaneme odměnu. Ale neděláme to jenom kvůli odměně, ale hlavně proto, že milujeme našeho Stvořitele, který nám dal všechno, co kolem sebe máme, na což občas zapomínáme. Je nevýhodné být Židem, pokud někdo nechápe, co to znamená, protože jeden den se mu to vrátí zpátky. Buď se po smrti nedostane tam, kam se dostanou jen spravedliví lidé a nebo dostane tvrdý trest ještě v tomto světě. Navíc dělá ostudu Bohu, který ho stvořil, aby byl příkladem pro ostatní národy. Ale opět bez povyšování a přátelsky, aby k nám mohli přijít a ptát se na otázky. A také aby mohli říkat: "Takhle to má být, takhle chceme také žít a poznat, že je jen jeden Bůh, protože proto jsme tady." Protože my už z víme, že Bůh nás všechny stvořil, abychom ho znali (více v článku zde).

I přesto, že se snažím psát články tak, aby byly pro všechny, tento článek byl tentokrát směrován hlavně k židovským čtenářům.


Autor článku: Rabi Jair Jirmijahu Jerochim


3 komentáře:

  1. Pokud by židovský národ díky asimilaci úplně zmizel, měl by Hitler radost, což nesmíme dopustit! Pěkný článek. Děkuji Jaire. Čtenářka z Prahy

    OdpovědětVymazat
  2. Krásne. hlboké slová...
    Ďakujem
    Evita

    OdpovědětVymazat

Těším se na vaše dotazy a komentáře. Jediné, o co vás žádám, je slušnost. Váš Jair